Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Националната стачка в Италия намери широк отзвук

Националната стачка в Италия организирана от най-големия синдикат ЧиДжиЕл - Обща конфедерация на труда, намери широк отзвук. Протестът от 4 часа във въздушния, железопътния и градския транспорт, както и на шофьорите на камиони, създаде затруднения в трафика и снабдяването. Стачката на протестиращите приключва в 19 часа българско време, а утре предстои всеобща национална манифестация на левите политически сили.

Над 1 милион души участваха в протестните шествия в защита Статута на трудещите се и в искане на по-ниски данъци за служители-пенсионери, както и спирането на  безработицата. Над 40 000 души манифестираха във Флоренция и Рим, 30 000 в Милано и Неапол, 15 000 в Болоня. Основният митинг се проведе в Падуа, където реч произнесе главният секретар на синдиката Гулиелмо Епифани. Той нарече Италия “страна от кръпки”, за което “правителството не взима мерки” и припомни за самоубийствата на 14 предприемача в област Венето заради икономическата криза.

В стачката взеха участие хора без постоянна трудова заетост от фабрики и по-малки предприятия, представители на полицията, образователната, здравната и банкова система, на изкуството и културата, журналисти, държавни служители.  Ученици и студенти излязоха с лозунга “искате ни невежи, ще имате бунтовници”. Младите хора уточниха, че държат на образование гарантиращо качествена работна заетост.

Министърът на труда Маурицио Сакони осъди стачката като политическа изява в навечерието на местните избори. Другите 3 основни синдиката се въздържаха от участие.

По публикацията работи: Елена Шаханова - кор. на БНР в Италия
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени