Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Време": България намери начин да изнудва Македония

Решението на съда в Гевгели за отнемането на родителските права на Спаска Митрова върху детето й Сузана и проектодоговорът за приятелство и добросъседство между България и Македония са две от основните теми на днешния македонски печат. В коментарите за договора все повече се налага внушението, че това е някакъв опит София да "измами" Скопие и да получи инструмент за изнудване по пътя на Македония към Европейския съюз.

"Митрова загуби попечителството", отбелязва националистическият "Време" в кратка информация за решението на съда в Гевгели. Вестникът посочва, че тепърва социалните органи в града ще решават дали и кога тя ще може да вижда детето си.

"Дневник" информира, че "заедно с Митрова в съдебната зала са били двамата заместник председатели на българската ВМРО-БНД Ангел Джамбазки и Костадин
Костадинов". /Всъщност Костадинов не бе допуснат в залата/.

"Спаска Митрова загуби процеса за детето си", отбелязва близкият до опозиционните социалдемократи "Утрински весник". Вестникът задава въпроса "дали това е краят на случая с "българката от Гевгели" или е начало на нови проблеми за бащата, но и за Македония?".

"Български договор или ултиматум" - така "Утрински весник" озаглавява поредния си анализ, посветен на проекта за Договор за приятелство и добросъседство между България и Македония.

"Колко струва българската фактура", пита анализаторът на "Утрински весник" Ерол Ризаов в своята редовна колона в петък.

"Българската покана за добросъседство вероятно е по-добра и по-малко срамна от гръцката. Но сигурно не е лесна, щом според някои версии тя четири месеца, а според други повече от година, стои в тайните чекмеджета на властта. Да беше искрена тази съседска харта, отдавна пред камерите щяха да се целуват премиерите Груевски и Борисов, президентите Иванов и Първанов щяха да я подпишат под звън от камбани и с взаимно удоволствие не само от властите, но и от гражданите на тази държава", коментира Ризаов.

С проектодоговора "България намери начин да изнудва Македония", оценява от своя страна националистическият "Време". Според изданието македонските власти досега не са коментирали официално предложението, нито неговото съдържание, въпреки че са имали проекта вече дълги месеци. За Македония са спорни няколко точки, межди които и тези за промяна на учебниците по история и за общото празнуване на Илинден.

По публикацията работи: БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна