Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пресконференция на президента Георги Първанов

Снимка: БГНЕС

Не може да се води антикризисна политика "на парче", тя трябва да бъде част от стратегия и да бъде свързана с усилията на ЕС за излизане от кризата, заяви на пресконференция днес президентът Георги Първанов. Темите на пресконференцията са свързани с позицията на президента по антикризисната политика, подготовката на българската позиция по стратегията "Европа 2020", както и с отношенията между институциите.

Трябва да осмислим и дори да преосмислим антикризисната ни политика, добави в своето встъпление държавният глава.  Трябва да има посока и цел към какъв модел на икономическо развитие се стремим, посочи президентът. Кризата коренно промени условията и ще промени изходните равнища след излизането от кризата и най-голямата опасност за нас е да останем в още по-отдалечената периферия на Европа след кризата, добави Първанов. Кризата трябва да се управлява, а не да се оставяме на нейното течение, допълни той. Необходимо е преразглеждане на досегашната антикризисна политика, нов план за действие, каза Първанов във връзка свъпроси, свързани с антикризисната политика, подготовката на българската позиция по Стратегия "Европа 2020", отношенията между институциите. "В следващия месец и половина няма как да се излезе от икономическата криза. Прогнозата ми е, че поради самия модел на българската икономика кризата ще бъде по-дълбока и ще продължи по-дълго", каза президентът Първанов.

Задълбочаването на кризата прави неизбежно актуализирането на бюджета, заяви още Първанов. Той изрази несъгласие с предложението за увеличаване на
здравната вноска от 8 на 10 процента и посочи, че увеличаването на здравната вноска не е антикризисна мярка и не гарантира по-висока събираемост и по-добра здравна услуга. Средства може да се намерят от резерва на НЗОК, смята Първанов. Държавният глава отбеляза, че не подкрепя и увеличения минимален осигурителен доход на самоосигуряващите се от 260 лева на 420 лева.

Той посочи нарастването на фалитите, безработицата в най-силно засегнатите сектори и региони, спадането на потреблението и на жизнения стандарт, критичното състояние на някои социални системи. Управлението не може да бъде ефективно, ако всеки ден не се води диалог с бизнеса и хората, ако не се обясняват  тези мерки и я няма обратната връзка, посочи президентът Първанов.

Не ни трябват битки между институциите, трябва ни битка с кризата, завърши своето изказване президентът Георги Първанов. Нека да насочим енергията си не в междуособни сблъсъци, а за извеждането на България в качествено нова позиция след кризата, призова държавният глава.

Пълното изказване на президента Георги Първанов и отговорите на зададените му въпроси можете да намерите в звуковите файлове. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени