Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестиращи разчитат Бойко Борисов да спре ГМО

Няколко десетки бяха протестиращите в градинката до Народното събрание днес срещу Закона за генно-модифицираните храни.

Те представиха декларация, в която искат налагането на забрана на засаждане на ГМО у нас. Някои от тях бяха издигнали колажи на председателя на Парламента Цецка Цачева и премиера Бойко Борисов. На една от „творбите“ Цачева беше изрисувана като смъртта, която казва на гражданите: „Нищо няма да ви спаси от ГМО“. Премиерът пък беше обвинен в лъжа и протестиращите поискаха оставката му. При Парламента те изпяха Националния химн, „Хубава си моя горо“ и други патриотични песни.

Марияна Христова от Коалиция „България, свободна от ГМО“ заяви, че протестиращите не са съгласни с твърденията, че чл. 80 от Закона за ГМО води до мораториум. „Този чл. 80, който в момента разписаха забранява отглеждането само в опитните полета в Зони НАТУРА 2000 и 30-километровия буфер около тях, както и забранява за първи път България да предложи някакво ГМО и да го освободи и засади там“, обясни тя. Чл. 80 обаче не забранява освобождаването на царевица МОН 810 и картофа „анфлора“ да се сади дори и в центъра на НАТУРА. Христова е на мнение, че парламентаристите вече нямат възможни никакви процедурни ходове. „Единственият шанс е майките да помолят г-н Бойко Борисов да си спази обещанието“, коментира още тя.

По думите на Златина Станкова, която представлява майките на протеста, депутатите не само не желаят да се справят с проблема – те действат антизаконно. Според нея, е прецедент едновременнното гласуване на закона в зала и в комисия.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени