Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на световния печат

Македонските медии днес отделят внимание на случая Спаска Митрова.
Посланикът на Македония в България Александър Василевски вчера е бил извикан в българското външно министерство, където му е бил връчен остър протест заради решението на съда в Гевгелия за случая със Спаска Митрова, пише македонският вестник “Вечер”.

България иска европейска присъда за Спаска Митрова, пише "Утрински весник". Изданието цитира реакцията на българското външнно министерство, както и отговора на македонското външно министерство. "В случая на Спаска Митрова се намесиха и политически партии от България. Партията на Красимир Каракачанов - ВМРО-БНД, чийто заместници Ангел Джамбазки и Костадин Костандинов присъстваха на процеса в Гевгелия, заявиха, че това е доказателство, че съдът в Македония е „просръбски”, а не „проевропейски”. Българското ВМРО съобщи, че няма да се откаже от подкрепата за Митрова. Опозиционната Ред, законност и справедливост от своя страна смята, че решението на съда е взето „върху чисто политически и антибългарски мотиви”.

И в. "Дневник" също пише по темата: „Скопие аргументира, а София протестира” е заглавието на вестника.

Еврозоната е съгласувала спасителен план от 20-25 млрд. евро за Гърция, съобщава вестник "Гардиън". Той ще бъде финализиран от финансовите министри от 16-те страни на среща в понеделник. Планът е договорен задкулисно от основните играчи в групата начело с Германия като крайна мярка, ако Гърция поиска помощ. Те са се договорили за координирани двустранни плащания под формата на заеми или гаранции за заеми, ако Атина не бъде способна да рефинансира дълговете си и поиска помощ от ЕС, по думите на дипломат от Еврокомисията. Германия отказва да потвърди публично плана, понеже общественото мнение е враждебно настроено към идеята за лесен изход за Гърция.

По публикацията работи: Юлиян Лазаров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна