Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия не разглежда сливане на "Южен поток" и "Набуко"

Няма несъгласувани въпроси по българо-руските енергийни проекти-това заяви руският енергиен министър Сергей Шматко на среща с българската парламентарна делегация начело с председателя на Народното събрание Цецка Цачева, която от днес е на официално посещение в Москва.

Схемите за финансиране на АЕЦ „Белене” ще бъдат готови на корпоративно ниво до края на април, каза руският енергиен министър и изрази увереност, че ще бъде намерен стратегически инвеститор за проекта:

„Убедени сме че проектът „Белене”, който днес е лидер в строителството на АЕЦ от ново поколение в Европа, без съмнение ще намери инвеститор”, каза Сергей Шматко.

Газопроводите „Южен Поток” и "Набуко", които ще се пресичат на българска територия, не са конкуренти, посочи руският енергиен министър и коментира идеята за обединяване на двата проекта:

„Изобщо не разглеждаме подобна идея. Ние си имаме „Южен поток, който е преминал всички етапи на съгласуване, и се надявам много скоро да подпишем с България за създаването на проектна компания, каза министър Шматко.

На срещата председателят на парламента Цецка Цачева е акцентирала върху необходимостта енергийните отношения с Русия да бъдат открити и равноправни.

"С изненада установих, че министър Шматко е запознат с обществените настроения в България по реализирането на тези проекти и по-скоро с притесненията на българските граждани от екологичните последици и въздействие от реализирането на тези проекти. Руската страна разбира, че в условията на откритост и прозрачност е много важно българското общество да бъде информирано за ползите от тези проекти, като разбира се отговорно не бива да бъдат премълчавани и някои негативни последици, за които са достатъчно търпеливи да бъдат направени съответните екологични експертизи, така че да няма съмнение, че тези проекти ще застрашат чистотата на българската природа,” каза Цецка Цачева.

Българската парламентарна делегация посети днес филмовото студио „Мосфилм”, а по-късно ще има среща с председателя на Съвета на федерацията Сергей Миронов.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна