Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести в страната отново с искане за пълна забрана на ГМО

Представители на неправителствени организации в София започнаха протест срещу текст в закона, който позволява отглеждането на генномодифицирани царевица и картоф.

Млади хора и майки с малки деца излязоха отново на протест срещу промените в Закона за ГМО. Според тях и последните редакции на текстовете не забраняват напълно отглеждането на генноизменени организми у нас. На някои от плакатите, които носят протестиращите, пише „Промените в Закона за ГМО ще напълнят някои джобове, а не дупката в бюджета” и „Пощадете земята ни – дайте шанс на децата ни”.

След парламентарната почивка в 11.30 ч. ще започне обсъждането на второто четене на промените в Закона за ГМО. Румен Такоров от Коалиция за България направи процедурно предложение точката да отпадне от дневния ред, но то не беше прието, въпреки че беше подложено и на прегласуване. Аргументите на Такоров бяха, че в петък при повторното обсъждане на предложения законопроект, повечето от народните представители не са присъствали на заседанието на комисията, тъй като са били в пленарната зала. Според депутата, и текстовете, които са приети, също не решават проблема с ГМО в България, тъй като се дава възможност на тези, които са разрешени в ЕС, да бъдат отглеждани в България.

Протести с искане за забрана на всички възможности за отглеждането на генномодифицирани организми (ГМО) ще има и в Пловдив, Велико Търново, Русе, Плевен, Варна, Рудозем и Кюстендил.

Депутатите от Комисията по околна среда и екоминистерството уверяват, че предвидените текстове не дават никаква възможност за засаждане на наша територия.

Според неправителствените организации, последната промяна на закона не забранява отглеждането у нас на разрешените от ЕС ГМО.
Людмила Савева от Инициативния комитет на родители и граждани допълни...
Нашето искане е там да бъде много ясно и конкретно дефинирано, че се забранява всякакво освобождаване в околната среда за научни цели, както и всякакво отглеждане на ГМО, независимо дали те са получили разрешение, минавайки през българското министерство на земеделието и храните или са стигнали до общоевропейско разрешение чрез друга страна-членка”.

Борислав Сандов от екоклуба в Софийския университет „Свети Климент Охридски” обясни: „95% от ГМО в световен план се отглежда в шест големи държави. Това са: САЩ, Канада, Бразилия, Аржентина, Китай и Индия. В Европа този процент е толкова малък, че ние за конкурентноспособност е абсурдно да говорим. Ние трябва да бъдем конкурентноспособни на световния пазар на био продукти”.

Депутатът от ГЕРБ Константин Язов коментира, че последната редакция на текстове от Закона за ГМО забранява категорично отглеждането в България на всички хибриди, включително и одобрените от ЕК. Но не може да се забрани пускането на пазара, което е различно от засаждането на генноизменени култури.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна