Eмисия новини
от 11.00 часа

Русия и САЩ са на финалната права по съгласуването на текста на СТАРТ-2

Русия и САЩ са на финалната права по съгласуването на текста на новия договор за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия. Това обявиха на обща пресконференция в Москва руският външен министър Сергей Лавров и американският държавен секретар Хилари Клинтън.

Първите дипломати на Русия и САЩ са обсъдили днес хода на преговорите в Женева по новия договор за стратегическите оръжия, като са констатирали, че преговарящите екипи са близо до тяхното завършване. Според Сергей Лавров, много скоро експертите ще предложат на президентите на двете страни готовият текст, който те трябва да одобрят. Руският външен министър отказа да прогнозира кога и къде ще бъде самата церемония по подписването.

От своя страна държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън посочи, че преговорите по ядреното разоръжаване ясно са показали как двете страни могат заедно да преодоляват глобалните предизвикателства в днешния свят.

Двамата дипломати са обсъдили иранската ядрена програма, като са подчертали общата си цел да не се допусне нарушаване на режима на неразпространение на ядрените оръжия.

Засягайки темата Афганистан, Хилари Клинтън изтъкна ролята на Русия за транзитните превози към тази страна и общия стремеж да се засили борбата с наркотрафика.

Още от

„Поход на свободата“ в Търговище

публикувано на 18.10.19 в 10:45