Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенсионери протестираха срещу "ЧЕЗ" за цената на тока

Снимка: БГНЕС

Протест на пенсионери, организиран от ВМРО, против политиката на електроразпределитилното дружество "ЧЕЗ" едва не прерасна в сблъсък с полицията. Около 300 пенсионери от София и страната се събраха в 11,00 часа пред храм-паметника "Александър Невски". Протестът премина по улица "Г. С. Раковски" и стигна до централата на "ЧЕЗ", която се намира близо до НДК. Там Костадин Костадинов то ВМРО поиска среща с представител на "ЧЕЗ", който да обясни мотивите на дружеството да иска увеличаване на цената тока от 1 юли тази година с 9%. "На въпроса дали някой от тях ще излез да разговаря с нас, с вас, ни беше казано, че има PR-агенция. На въпроса PR-агенцията ли взема нашите пари, които всеки месец плащаме на чешките монополисти, ни беше отговорено: "Има PR-агенция". Тези чужденци в България се държат с нас не просто като монополисти, а като колониалисти. България не е колония!", заяви пред митинга Костадинов. Възмутен пенсионер, който се опитваше да нахлуе в сградата, се обърна със следните думи към един от полицаите пред входа на "ЧЕЗ": "Срам и позор е за тази полиция. Как така ще правите, ми нали баща ти, майка ти ще кажат: "Защо пазиш бандити, бе?".

Сблъсъкът с полицията се размина за малко, тъй като 20 души се опитаха да нахлуят в сградата. "Ще следим внимателно решенията на държавната комисия, която  ще определи цените, която е в съюз с всички крадци и мошеници, и ако тази държавна комисия не вземе под внимания днескашния сериозен митинг на всички български угнетени граждани от българските електроснабдителни компании, ще им искаме сметка и на тях. И с тях разговорът ще бъде и кратък, и сладък", закани се Костадинов. 

Какво скандираха още пенсионерите пред сградата на "ЧЕЗ", за кога и къде е насрочен следващият митинг на протестиращите и какви бяха мотивите за  настоящия, какво е отношението на протестиращите към разискваните от правителството мерки за борба с кризата и към кмета на София и социалния министър можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Андрей Борисов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени