Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приобщаването на България към еврозоната може да се проточи 20 години

Процесът на приобщаване на България към еврозоната може да се проточи две десетилетия. Това каза директорът на Центъра за изследване на европейската политика Даниел Грос в предаването "Събота 150" на програма "Хоризонт". Той все пак отказа да се ангажира с по-конкретна прогноза.

"Невъзможно е да се предвиди, защото има хора, според които преди присъединяването на България към еврозоната, тя трябва да постигне истинска конвергенция. Това означава не само да изпълнява основните макроикономически критерии, но и заплатите в България да се изравнят с германските например. Знам, че това е въпрос може би на 20 години. Затова вероятно ще се търси някакъв среден път. Трябва и да се намери начин за преодоляването на страховете, за които вече стана дума – че страната може да се изправи пред бум, за който не е готова, и който може да причини банкрут. Ако се намери отговор на тези тревоги, България може и да се присъедини сравнително скоро", заяви Грос.

В предаването "Събота 150" на "Хоризонт" Грос, който е един от авторите на идеята за Европейски валутен съюз, прогнозира, че тя ще бъде одобрена в близките месеци.

"Това ще отнеме известно време и ще зависи до голяма степен от развръзката на гръцката криза, но се надявам, че до края на испанското ротационно председателство на ЕС през юни ще има взето решение. Така до края на годината ще можем да установим и механизма за финансиране", каза още Даниел Грос.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна