Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изгубени здравни права могат да не бъдат възстановени в определени случаи

Данъчната агенция предупреди, че изгубени здравни права могат да не бъдат възстановени в определени случаи. Това може да стане, ако бъде преведена грешна сума за здравни осигуровки или бъде пропуснато да се впише име или Единен граждански номер.

Вноските на самоосигуряващи се правят вече по ЕГН, а не по Булстат, припомнят от НАП. Нови са и кодовете за вида на плащането за здравни и за социални осигуровки. Преди да преведете сумата пари, трябва да сте проверили точния размер на вноските и на лихвите, които се дължат, за да не се окаже, че парите, които се дължат са недостатъчно.

Препоръчително е, когато български гражданин не е внасял здравната си осигуровка за продължителен период, да преведе парите с отделно платежно нареждане за всеки месец.

До седмица НАП ще публикува на сайта си електронен здравен калкулатор, който автоматично ще изчислява неплатените здравни осигуровки, заедно с лихвите. Здравният статус вече може да бъде проверяван и по телефона на цената на един градски разговор от цялата страна. Номерът на информационния център е 0700 18 700.

По публикацията работи: Добромир Видев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени