Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите и работодателите постигнаха съгласие по 52 антикризисни мерки

Синдикатите и работодателите имат съгласие по 52 антикризисни мерки. Сред тях са въвеждането на механизъм за увеличаване на минималната работна заплата от 1 юли и изготвянето на график за изплащане на дължимите пари по обществени поръчки от държавата и общините до края на първото полугодие на годината.

Синдикати и работодатели предлагат да се легализират нерегламентираните доходи на физически лица, като платят еднократен данък. Те предлагат до края на годината да се ограничи допълнителното материално стимулиране на държавната администрация от събраните такси и глоби, а също емитиране на допълнителен вътрешен и външен дълг на държавата.

Синдикати и работодателите искат още правителството, заедно с БНБ да подготвят пакет от мерки за улесняване на кредитирането на бизнеса. Другото предложение е да не се повишават цените на тока, природния газ и водата до края на годината. Освен това те искат и да се създаде механизъм за държавна подкрепа на дохода на домакинствата с двама безработни за обслужване на ипотечни кредити, когато имат единствено жилище.

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна