Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата плаща до края на март 130 милиона лева на строителните фирми

Държавата ще плати до края на март общо 130 милиона лева от задълженията си към строителните фирми. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

"Това, с което се ангажирах към края на март се случва. Аз Ви казах, че ще успея да удвоя сумите и плащанията, така че да постигнем едно ниво от 120 милиона лева. Бяхме на 585 милиона лева в края на февруари. Към момента вече сме разплатили 124 милиона лева и продължаваме. За тази седмица е предвидено още около 6 милиона лева на 40 и няколко малки фирми – по 80, по 100, по 200 хиляди лева, колкото им дължим. Така че общо, мога открито и честно да Ви кажа, че съм горд, че ще разплатим към края на март 130 милиона лева на над 120 строителни компании лев по лев и това нещо е прозрачно за бизнеса", заяви Росен Плевнелиев.

Според министъра на регионалното развитие и благоустройството, пари по европейските оперативни програми ще бъдат пренасочени за спешен ремонт на пътища.

"Тепърва ще има решение на правителството. Новият министър по еврофондовете работи по въпроса. Всички министерства и всички управляващи органи на оперативните програми ще направят една много по-точна оценка по години каква ще бъде тяхната успеваемост. И на базата на тази оценка, която ще бъде обследвана след това за устойчивост, до колко цифрите, които те подават са верни, ние ще направим вече една предварителна оценка откъде би могло, колко да се вземе, за да се пренасочи към такава програма?", поясни министър Плевнелиев.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени