Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Търсим газ от Катар, предлагаме обучение за медицински центрове

Активизиране на икономическите отношения между България и Катар ще е основна тема на разговорите по време на визитата на премиера Бойко Борисов в Доха. В българската делегация в арабската държава са също министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, министърът на външните работи Николай Младенов, както и транспортният министър Александър Цветков.

Икономиката на Катар разчита основно на добива и преработката на петрол и природен газ. Литър бензин в страната струва едва около 20 стотинки. Държавата е разположена върху едно от най-големите находища на природен газ в света. Катар е и най-големият износител на втечнен газ.

Възможността България да внася втечнен газ от Катар се обсъжда от доста време. Очаква се въпросът да се дискутира и по време на тази визита.

В Доха ще се подпише и меморандум на сътрудничество между България и Катар в областта на енергетиката, като и междуправителствена спогодба за избягване на двойното данъчно облагане. Така страната ни ще привлече повече инвеститори от Катар.

Иначе интересното е, че в Катар личните доходи не се облагат с никакви данъци и осигуровки. Държавното здравеопазване е безплатно.

Оказва се, че Катар проявява интерес български лекари да подпомогнат изграждането на спешни центрове, съобщи директорът на ВМА Стоян Тонев, който също пътува с делегацията.

"Интересът на Катар е много силно изразен. Най-вече по отношение на спешни центрове. Първо да ги организираме и второ да осигурим и екипи, поне в началото," посочи генерал Тонев.

По публикацията работи: Нели Тодорова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна