Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на световния печат

Американските и британските вестници днес единодушно оценяват като историческа одобрената от Камарата на представителите на САЩ здравна реформа, която бе главен приоритет във вътрешнополитически план за президента Барак Обама.

"Историческа първа стъпка", извежда в заглавие "Лос Анджелис таймс". Вотът в Камарата, който постави на бюрото на Барак Обама подробен законопроект за здравеопазване, позволява САЩ да поемат по пътя към универсално здравно осигуряване - цел, която убягваше на реформатори още откакто Теодор Рузвелт призова за това в предизборната си кампания през 1912 г. Конгресът даде окончателно одобрение на закон, който ще гарантира медицинско осигуряване на десетки милиони неосигурени американци и ще преобрази здравната система, пише "Ню Йорк таймс". "Вашингтон пост" отбелязва, че победата на демократите в Камарата на представителите е постигната без подкрепата на нито един републиканец.Барак Обама спечели битката за здравеопазването с минимална преднина във вота, пише британският "Таймс". Законът инкриминира най-лошите нарушения, с които стана известна американската здравна система, включително отказ от осигуряване, когато човек се разболее и дискриминация срещу хора с вече установени медицински проблеми.

Трескави консултации текат в средите на Европейския съюз дни преди решителната сесия на върха в Брюксел на 25 март, на която се очаква да бъде даден отговор на въпроса как да се помогне да Гърция да излезе от тежката криза. Представители в Брюксел не изключват съвместен план на ЕС и МВФ за подпомагането на Гърция, съобщават гръцките вестници.

"Вима" коментира, че Евросъюзът е разединен относно формата на тази помощ и че се правят опити да бъдат сломени възраженията на Германия. "Германия "блокира" решение на Евросъюза за Гърция", посочва вестник "Нафтемборики".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени