Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да има регионални преброителни центрове за изборите предложиха НПО

Да има регионални преброителни центрове за изборите – това предложиха неправителствени организации по време на обсъждане на изборното законодателство на ресорната комисия към парламента. Неправителствените организации предложиха и държавни служители да бъдат председатели и секретари на Секционни избирателни комисии.

От „Прозрачност без граници” предложиха на всеки 40-50 000 избиратели да има Районни избирателни комисии. Така щял да се реши въпросът с контрола над СИК. Предложението обаче председателят и секретарят на СИК да бъдат държавни служители на МВР или магистрати беше определено като скандално. При това положение МВР и управляващите да си напишат резултатите сами, контрира Мая Манолова от БСП. От ДПС също не бяха толкова убедени в правилността на предложението.

Повечето политически сили подкрепят идеята за европейски и парламентарни избори да има пропорционална избирателна система с преференция. От БСП смятат, че въвеждането на преференция в местните избори може да доведе до купуване на гласове. От ДПС отбелязаха, че районните кметове могат да бъдат и назначавани.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени