Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на страните от еврозоната ще обсъдят кризата в Гърция

Утре в Брюксел по настояване на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой ще заседават лидерите на 16-те страни-членки на еврозоната. Тяхното съвещание ще предхожда заседанието на лидерите на 27-те страни-членки на Европейския съюз и ще е посветено преди всичко на кризата в Гърция и пътищата за излизане от нея. Според медиите в Германия все по-вероятно става намирането на компромисно решение за помощта за Атина.

Предстоящият форум се очаква да приеме механизъм за подпомагане на задлъжнели държави-членки на еврозоната, изпаднали в тежко финансово състояние. Той обаче няма да съдържа конкретен план за подпомагане на Гърция прогнозира германският вестник „Ди велт”, позовавайки се на източници от Брюксел. Според вестника германският канцлер Ангела Меркел ще подкрепи декларация с подобен механизъм за оказване на помощ. Говорител на германското правителството обаче заяви, че Меркел не се ангажирала да подкрепи каквато и да е декларация на еврогрупата.

Продължават спекулациите по отношение на евентуалните помощи за Гърция и това кой трябва да ги предостави. Според „Зюддойче цайтунг” канцлерът Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози са се споразумели Гърция да получи финансова помощ от Международния валутен фонд, която да бъде допълнена от доброволни помощи на двустранна основа от страни-членки на Еврозоната. Германският финансов министър Волфганг Шойбле остава скептичен по отношение на участието на Международния валутен фонд. По-добрият път е ако европейският валутен съюз сам се справя с проблемите си, заявява Шойбле пред „Франкфуртер Алгемайне цайтунг”. Участие на МВФ трябва да бъде изключение, смята германският финансов министър.

По публикацията работи: Александър Велев - кореспондент на БНР в Берлин

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна