Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Лондон бе представен новият бюджет на Великобритания

Британският министър на финансите Алистър Дарлинг представи бюджета на страната за 2010 година, който има за цел стабилизиране на възстановяването на икономиката на страната.

Дарлинг представи бюджета пред Камарата на общините в британския парламент, като подчерта, че предвидените финансови мерки ще доведат до увеличаване на работните места в страната и ще имат дългосрочно положително въздействие върху промишлеността. Министърът на финансите посочи: "В центъра на нашите решения е увереността, че правителството не трябва да стои настрана, а трябва да помага на хората и бизнеса да постигат своите амбиции. Това ще бъде бюджет, който ще гарантира възстановяването на икономиката, справяне със заемите и инвестиране в нашето индустриално бъдеще."

Министър Дарлинг прогнозира, че икономиката в страната ще отбележи растеж от 1-1,5% през 2010 г. и между 3 и 3,5% през 2011 г. Дарлинг посочи още: "Нашата икономика е на кръстопът. След преминаването през световната рецесия, този бюджет ще зададе пътя на държавата към дългосрочен просперитет. В центъра му е стартов пакет от мерки за гарантиране на растеж в размер на 2,5 милиарда британски лири, който ще помогне на малкия бизнес, ще насърчи иновациите, ще инвестира в националната инфраструктура и в ключови професионални умения."

Британският финансов министър допълни, че т.нар. "банков данък" - данъкът върху бонусите на високоплатените банкери - който бе наложен миналата година, е реализирал приходи в размер на 2 милиарда британски лири в бюджета. Това е повече от два пъти от очакваните приходи.

Би Би Си коментира, че сред някои от новите мерки в бюджета се предвижда премахване на данъка върху първоначално закупуване на имот до 250 хиляди британски лири. Бюджетът предвижда още рязко увеличение на данъка върху сайдера с по-висока концентрация на алкохол и подсладените алкохолни напитки, за да се ограничи консумацията им сред младите хора, както и на всички останали алкохолни напитки.

По публикацията работиха: Биляна Николова, БНР - Би Би Си, световните агенции

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени