Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

14 американски щата сезираха съда за здравната реформа

Четиринайсет американски щата сезираха днес съда за закона за здравната реформа броени минути след като той бе подписан от президента Барак Обама.
Те смятат, че историческият пакет от мерки, който внася най-големите промени в системата на общественото здравеопазване в Съединените щати от средата на 60-те години на 20-и век е противоконституционна.

"Това съдебно действие има за цел да предупреди федералното правителство, че Флорида няма да позволи да бъде пренебрегнати или презрени конституционните права на нейните граждани, нито суверенитета на нашия щат", обясни министърът на правосъдието на югоизточния щат Бил Макколъм. Републиканецът Макколъм, който ще се кандидатира през ноември за губернатор на Флорида, оспорва по-конкретно разпоредбата на новия закон, която задължава американците да
имат здравно осигуряване, като в противен случай предвижда глоби. "Никога в нашата история граждани не са били принуждавани от федералното правителство да купуват стока или услуга", отбеляза министърът на правосъдието на Вирджиния Кен Кучинели.

Съдебната жалба бе подкрепена от още 11 американски щата. Без да чака приемането на закона, губернаторът на Айдахо подписа миналата седмица щатски закон, който неутрализира всяко наложено от федералните власти задължение на гражданите на щата да имат здравно осигуряване.

Според професора по право от университета "Джордж Вашингтон" Джонатан Сийгъл жалбата по всяка вероятност ще стигне до Върховния съд, тъй като няма ясен отговор на въпроса дали федералното правителство има или няма правото да задължава гражданите да купуват нещо. "Мисля, че законът не противоречи на
конституцията, но не съм сигурен на 100 процента", обобщи той.


По публикацията работи: Франс прес

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна