Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на САС Веселин Пенгезов отрече да има връзка с Алексей Петров

Председателят на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов категорично отрече да познава Алексей Петров или когото и да е от така наречената група на Октоподите. Пeнгезов обясни, че е бил посъветван от председателя на Върховния касационен съд Лазар Груев да излезе в отпуск заради днешна публикация, която го свързва с групата на Алексей Петров. 

Въпреки че Веселин Пенгезов нарече публикацията „гнусотия”, той ще поиска от главния прокурор проверка на обстоятелствата в нея. Случилото се той определи като поръчка, която идвала, за да каже на всички съдии – след като може да бъде ударен Пенгезов, какво остава за редовите съдии?

Фикс идея на Цветан Цветанов нарече Пенгезов желанието на вътрешния министър непременно да бъде арестуван корумпиран съдия.

Днес той потвърди кулоарна информация, че във връзка с мярката за неотклонение на Антон Петров – Хамстера, който е сочен за връзката между „Наглите” и „Октопода”, е получил телефонно обаждане от шефа на ДАНС Цветлин Йовчев. 20 минути преди САС да пусне Хамстера на свобода срещу 20 хиляди лева, Йовчев информирал Пенгезов, че в ДАНС е постъпил анонимен сигнал, според който Пенгезов заедно със заместничката си Нина Топузова е щял да получи пари за свободата на Хамстера.

Пенгезов беше категоричен, че никой никога не е искал от него да въздейства директно върху съдии, а и той не е можел да го направи. Като възможен поръчител на атаката срещу себе си той посочи днес Алексей Петров. Макар, че каза, че не го познавал лично, той получавал заплахи от него чрез посредник през 2005 година. Обяснението на Пенгезов е, че Петров бил близък с Никола Филчев, с когото е публична тайна, че Веселин Пенгезов беше в открита война.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени