Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резервен адвокат да бъде назначаван при липсата на титуляра

Резервен адвокат да бъде назначаван при липсата на титуляра, реши парламентът с промени в Наказателно-процесуалния кодекс. Против промяната се обявиха от ДПС и Коалиция за България. Според Христо Бисеров от ДПС по този начин ще възникне професията на адвокат-провокатор, както и множество дела в Страсбург.

"Българската държава ще се задръсти с такива случаи, извинявайте за израза, и няма да може да плаща възнагражденията на тези защитници. В момента само за служебните защитници, доколкото стана въпрос в комисията, има неизплатени хонорари за около 1 млн. лв.", коментира Бисеров.

Мая Манолова от Коалиция за България каза, че това е изключително вредна стъпка, тъй като се дава възможност да се натрапи защитник на обвиняемия, без той да го е желал.

От ГЕРБ припомниха, че в текстовете няма задължение да има постоянно резервен защитник. Също няма да може да се посочва кой точно да е човекът. От парламентарното мнозинство увериха, че няма да има дела в Страсбург.

"Резервният защитник ще се появи в изключителни случаи по тежки дела - тогава, когато има опасност делата да бъдат блокирани, т.е. когато някой се опитва да злоупотреби с права, за да наруши обществения интерес. И тогава, когато някой иска да защити правата на обвиняемите за сметка на пострадалите", защити промените правосъдният министър Маргарита Попова.

Текстът за резервния защитник беше един от най-спорните в промените в Наказателно-процесуалния кодекс.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!