Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Реформата на правосъдието е най-голямото предизвикателство, сред изброените от ЕК критики в доклада за България. Ди Пресе цитира думите на заместник външния ни министър Константин Димитров. Основните проблеми са политизираната правосъдна система, корупцията и организираната престъпност. Въпреки това, в доклада се посочва позитивната "политическа воля" на правителството на премиера Бойко Борисов, допълва изданието.

Намаляването на доставките от "Газпром" на руски газ в Европа с една четвърт, принуди Русия да се договори с Катар, който за сметка на дъмпинг удвои през 2009 г. доставките си на сгъстен газ в ЕС. Вчера премиерът на Русия Владимир Путин се опита да убеди катарския си колега Хамад бен Джасем ал Тани да съгласуват действията си на пазарите на природен газ, отбелязва Комерсант.

САЩ и Русия са на прага на сключването на ключов договор за съкращаване на ядрените арсенали, след като американският президент Барак Обама даде сигнал, че правителството му ще насочи вниманието си отново към външната политика след изтощителната битка по здравната реформа у дома, пише Таймс. Всички документи за руско-американския договор за стратегическите настъпателни оръжия (СНВ) вече са съгласувани, а самият документ ще бъде подписан в Прага. съобщава Время новостей. Обама и Медведев трябва да проведат един финален кръг от преговори, за да финализират споразумението, но дипломатите във Вашингтон и Москва са оптимистично настроени, че сделката е почти приключена, пише Ню Йорк таймс. Новият договор ще замени Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни въоръжения от 1991 г., чиято давност изтече през месец декември. Документът ще изисква двете страни да намалят броя на ядрените си бойни глави и изпитанията с ядрено оръжие с повече от 25 %.

До късно снощи са продължили трескавите консултации между Брюксел, Париж и Берлин, за да може да бъде постигнато споразумение относно механизма за оказване помощ на Гърция, както и на всяка друга страна от еврозоната, изправена пред невъзможността да обслужва държавния си дълг, пише Катимерини. Изданието твърди, че ролята на МВФ относно помощта за Гърция е разединила европейците.

Две отделни срещи между президента Барак Обама и израелския премиер Бенямин Нетаняху не доведоха дори до официална фотография, след настъпилото "захлаждане" в американско-израелските отношения, коментира Таймс. Срещата бе помрачена от одобряването в Израел на строителството на още 20 къщи за евреи в Източен Ерусалим.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени