Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати от ГЕРБ показаха изоставени след продажбата им военни имоти

Депутати от парламентарната група на ГЕРБ показаха изоставени след продажбата им военни имоти. Морският клуб и бившият мотополигон в Поморие, както и бившата водолазна база край Созопол сега са в разруха заради лошо стопанисване. От ГЕРБ посочват, че бившите военни имоти са били продадени на безценица.

За републиканския шампион по мотобол и съветник от ГЕРБ Дечо Стайков до 90-а година мотостадионът е бил неговият живот: "Това, което виждате, това е варварщина. Тук имам прекарани точно 14-15 години всеки божи ден. За да създадем тази база, този спорт. Аз съм бивш състезател, капитан на националния отбор по мотобол. 11 републикански титли имаме с отбора на Поморие. Това ми е много мъка като го гледам. Затова искам да стоя с гръб."

В момента в нито един от трите обекта няма стопанин, който да ги поддържа, казаха от ГЕРБ и посочиха, че базите са били продадени много под себестойността им. Такъв е примерът с бившата водолазна база в Росенец край Созопол. През 2006 година 100-те метра масивен кей и 8-те декара на брега край Созопол и пасажерски кораб са били продадени за 250 хиляди лева, което по думите на депутата от ГЕРБ Иван Вълков е много под себестойността им: "Трудно може да се каже точно каква е реалната цена. Защото тази цена е около 30 – 32 лева на квадратен метър. Вие направете сметка. На брега на морето..."

Директорът на Морското училище в Бургас Панайот Жечков, обаче, посочи, че преди 3-4 години са му предлагали да го купи, но той отказал, защото: "Просто не ми трябва. Аз си карам курсове, такива, в училище. Не ползвам. Преди идваха учениците. Караха курсовете и теорията в училище, водолазите и идваха на практика тук през лятото."

Още вчера съпредседателят на ГЕРБ Красимир Велчев призова прокуратурата да проверява и другите обекти.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна