Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК: Клиничните пътеки да бъдат заменени с диагностично свързани групи

Очаква се от началото на следващата година клиничните пътеки да бъдат заменени с диагностично свързани групи.Това съобщи директорът на НЗОК Жени Начева. От средата на тази година ще има пилотни проекти, каза още Начева.

Жени Начева: Да няма този шоков момент в края на годината да научавате нещо, а от 1 януари то да трябва да се случва и вие да го прилагате. Това ще даде възможност и по-добра прогнозируемост в самите болници, тъй като знаете, че ДСГ-то категорично предполага друг механизъм на договаряне – на база група заболявания, терапевтични или хирургични или т.н., да не навлизам тук в подробности.
В извънболничната помощ мислим за всички възможни механизми, които биха довели до влагане на повече средства в доболничната помощ спрямо болничната и намаляване на регулацията, която е сега в момента.

Жени Начева каза още, че е започнало приемане на отчети на специалисти и общопрактикуващи лекари онлайн и призова лекарите да подават сигнали за нередности в информационната система на здравната каса.

По публикацията работи: Снежана Иванова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна