Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Станишев: Антикризисният план на правителството се провали

Кризата в България се задълбочава във фискалната и социалната част. Причината е в неадекватната политика на правителството на ГЕРБ. Това се казва в приетата от Националния съвет на БСП позиция за икономическата ситуация у нас. Социалистите заявяват, че в обсъждания нов антикризисен план мерките са непоследователни и взаимно изключващи се. От БСП се обявиха срещу увеличаването на ДДС с 2%, което ще доведе до ново обедняване на гражданите.

Всички в страната виждат, че икономическата криза бързо се задълбочава и прераства в тежка социална криза, подчерта Станишев. Една от грешките на правителството е неадекватната подчертано дясна финансово-икономическа политика и проваленият антикризисен план: "Защото всичко в действията на правителството е подчинено на един приоритет – максимално балансиран бюджет. Когато в името на бюджетния баланс и най-ниския в ЕС дефицит водиш политика на не разплащане с бизнеса, на задържане на ДДС, неизпълнение на социални ангажименти, тази политика задълбочава кризата. Тя е прокризисна."

Лидерът на червените причисли към атаките срещу БСП от страна на управляващите и доклада анти Станишев: "Предстои в парламента да се гледа един пасквил публицистичен, който се нарича "докладът анти Станишев", скалъпен от медийни публикации и не представляващ никаква стойност."

Процесът по импийчмънт към държавния глава е средство за политическа дестабилизация.
Сергей СтанишевС безумната инициатива за импийчмънт на президента, за която всеки юрист знае, че няма никакви основания, но е изпълнена с политическа агресия и аз бих казал наглост.

Националният съвет на БСП определи политика на ГЕРБ като вредна за страната, която може да доведе до фалит на НОИ, срив на пенсионната система и застрашаването на валутния борд. Корнелия Нинова подчерта, че страната ни се нуждае от спешни спасителни мерки: "За подпомагане на реалния сектор и реалната икономика чрез незабавно разплащане на задълженията на фирми и общини, запазване на социални придобивки и недопускане намаляване на дохода."

По публикацията работи: Даниел Инков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени