Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 1000 души се събраха на протестен митинг-шествие в Стара Загора

Около хиляда старозагорци участваха в поредния митинг на Гражданската инициатива “За чист въздух над Стара Загора”, стотици граждани и коли се включиха по-късно и в двата лъча на шествието, които се сляха пред парк “Аязмото”, наричан още Белите дробове на града и паметника на първия старозагорски митрополит Методий Кусев.

От Гражданската инициатива искат отчет от местната власт затова какви мерки е предприела за решаването на проблема. На митинга техни активисти обвиниха председателя на общинския съвет в Стара Загора Тенко Руканов, че не допуска обсъждането на темата в сесия, както и затова, че не им е разрешил да говорят пред общинските съветници.

Експертът Добринка Лолова ще подготви специален доклад да качеството на атмосферния въздух в Стара Загора, след като й бъдат предоставени данни от отговорните институции за последните девет години. Тя е автор на подобен доклад, поръчан от МЗ по повод първите обгазявания на региона. Вчера заедно с друг експерт Д. Лолова е направила проверка на ОПСИС системите, разположени в селата край полигона Змейово и на територията на самия полигон. Констатирано е, че системите за контрол на качеството на атмосферния въздух не са калибровани и не са акредитирани от Изпълнителната агенция по околна среда и Регионалната й лаборатория и затова данните от тези станции не могат да бъдат приемани като достоверни, това важи особено за ОПСИС системата, разположена на военния полигон.

Гражданската инициатива “За чист въздух” ще информира посланиците на страните от ЕС у нас и ЕК за проблема на старозагорци, той ще бъде поставен и за обсъждане в ЕП от фракцията на Зелените.

По публикацията работи: Венелина Попова - кор. на БНР в Стара Загора
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна