Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съветът за тристранно сътрудничество обсъди промени в данъчното облагане; отпадат квотите на ваучерите за храна

Отпадат квотите за предоставяне на ваучери за храна на работниците. Това реши Националният съвет за тристранно сътрудничество. Обсъдено е и да се увеличи броят на работниците, които получават ваучери за храна. Тристранният съвет е постигнал съгласие и за още една защитна мярка за работниците. Хората, които евентуално ще бъдат съкратени след неплатен отпуск или намалено работно време, ще получават обезщетение за безработица според заплата, която се получавали, когато са били заети на пълно работно време. Така ще се осигури по-високо обезщетение за безработица за тези хора.

Тристранният съвет е обсъдил още авансовия корпоративен данък, който плащат фирмите, също да се повиши.

Предлагат се промени в данъчното облагане, от което се очаква в бюджета да постъпят 230 милиона лева допълнително до края на годината. Това съобщи директорът на НАП Красимир Стефанов.

Една от промените е за данъчното облагане на застрахователните компании. Те ще плащат данък върху оборота, а не върху печалбата. Това означава, че трябва да внасят по-голяма сума при облагането. Оборотът на застрахователните компании за миналата година е 2 милиарда и 100 милиона лева, а в хазната са постъпили само 5 милиона лева от данъци върху печалбата на дружествата, сочат данните на Националната агенция за приходите. Затова Националният съвет за тристранно сътрудничество реши да се облагат оборотите на застрахователните компанни, а не печалбите. Така се очаква в бюджета да постъпят 120 милиона лева. Работодатели коментираха, че оборотите могат да се укрият по-трудно, отколкото печалбите.

Друга промяна засяга преференциите, които ползват в момента хората със свободни професии и тези, които работят на граждански договори. Намаляват се нормативно признатите разходи при облагане с ДОД. Това означава, че ако сега за 30 процента от дохода не се плаща данък, тази отстъпка ще стане по-малка и хората ще плащат по-висок данък. На днешното заседание на Тристранния съвет за национално сътрудничество е обсъдено и вече съобщеното облагане с 10 процента на печалбата от тото и други лотарийни игри. Допълнителните приходи от 230 милиона лева, които се очакват са от тези три промени в данъчното облагане.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна