Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Младенов: НАТО трябва да преосмисли подхода си по отношение на отбраната

Страните членки на НАТО трябва да преосмислят подхода си по отношение на отбраната с оглед на новите заплахи, пред които сме изправени днес, заяви министърът на външните работи Николай Младенов пред Брюкселския форум, посветен на Трансатлантическото сътрудничество.

Въпросът за отбраната отдавна вече не опира до големината на армията или разполагането й по националните граници, заяви Младенов и очерта двата основни аспекта на промяната така: "Първото в случая, това определено е новия противоракетен щит на НАТО, който ще ни предпазва от една реална заплаха, но и ще убеди населението на Европа и на НАТО в новото значение на понятието "териториална отбрана". Второто е присъствието ни на места като Афганистан", заяви Николай Младенов.

Ако се провалим вм Афганистан, това означава провал на цялата ни концепция за глобалната сигурност, подчерта българският първи дипломат по време на дискусията, в която участваха и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и бившият американски държавен секретар Мадлин Олбрайт.

По публикацията работи: Радостина Йотова-БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна