Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24% ДДС обсъждат в Тристранната комисия

Снимка: БГНЕС

На днешното заседание на тристранната комисия се обсъжда една от най-важните евентуални мерки за преодоляване на бюджетния дефицит - вдигане на ставката на ДДС. Направените до момента разчети показват, че ако ДДС се вдигне с 2 пункта, в хазната ще влязат допълнително 370 млн. лв., а при 24% ДДС допълнителните приходи ще са около 700 млн. лв, предаде репортерката Нели Тодорова. "Правени са разчети за увеличаване на налога с между 1 и 4 пункта ... Грубите разчети показват, че допълнителните мерки трябва да напълнят бюджетна дупка от почти 2 млрд. лв. - толкова се очаква да е дефицита до края на годината", добави тя. Всички обсъждани мерки през последните 7-8 дни обаче не дават тази цифра, отбеляза Тодорова. Тя припомни, че преди няколко дни премиерът Бойко Борисов е посочил, че без вдигане на ДДС май няма да можем да минем. На днешната среща министърът на екологията Евдокия Манева е представила възможността в икономиката да влязат допълнителни средства от продажбата на квоти за емисии вредни газове, като оценките на министерството са, че до края на годината чрез тази мярка в хазната могат да влязат около 300 млн. лв.

На срещата лидерът на КНСБ Константин Тренчев е поискал да бъде подписан ясен протокол, който да показва кой от партньорите в Тристранната комисия с кои от предлаганите мерки е съгласен и с кои - не. "Правителството си има своите отговорности, каквито и мерки да предложи, то е в правото си, ние само казваме: "С това сме съгласни, с това не сме съгласни", посочи Тренчев. На свой ред президентът на КНСБ проф. Желязко Христов на свой ред коментира, че обсъжданите мерки едва ли ще покрият дефицита в хазната. "Аз не съм убеден, че мога да допринеса как да се съберат първите липсващи пари в бюджета на държават в рамките на 1,5 млрд. ... Според мен е нереалистично", заяви Христов. Синдикатите са твърдо против увеличаването на ДДС.

Според Теодор Дечев от Съюза за стопанска инициатива е възможно вместо да се стигне до национално съгласие по мерките, да се появят 2 отделни протокола - съответно за съгласие и несъгласие. Той добави, че е обсъждано да се увеличи капитала на българската банка за развитие и тя да изкупи част от задълженията на държавата към фирмите, но идеята все още е "сурова", така че е трудно да се говори за конкретни суми.

Какво според Желязко Христов е отношението на работодателите по предлаганите мерки, както и на синдикатите по останалите предлагани от правителството мерки, ще има ли данъчна амнистия в България и ще има ли окончателно споразумение в Тристраннта комисия до края на днешното заседание можете да чуете в звуковия файл с репортажа на Нели Тодорова.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени