Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишаването на данъците според потърпевши и анализатори

На заседание на тристранната комисия по повод необходимостта от реформи за борба с кризата стана ясно, че е спомената идеята с данък да се облага не печалбата, а оборотът на застрахователите, което би внесло още 80 до 100 млн. лв в държавния бюджет. Верни ли са сметките и как гледате на тази идея? Първият събеседник на "Преди всички" е Орлин Пенев - председател на Асоциацията на застрахователите.

Надя Христова е член на Управителния съвет на Българската търговска асоциация на производителите и операторите в игралната индустрия. Тя коментира друга идея, одобрена от тристранната комисия - да се въведе 10-процентен данък върху печалбите от хазарт. Прогнозните приходи в хазната от това са от 100 до 150 млн. лв.

Ясен Попвасилев е третият събеседник на "Преди всички". Той е данъчен експерт, бивш депутат от предишния парламент от СДС и коментира идеите за данъчни корекции, обсъждани в тристранната комисия. Основната му теза е, че данъчни корекции в средата на годината обикновено не постигат очакванията за приходи по различни причини, които Попвасилев обяснява. Той коментира и идеята за повишаване на ДДС и свързва процента на този данък с бедността.

Чуйте целите интервюта с тримата събеседници.

ИМ

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна