Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерът на БСП във Варна е арестуван при операция "Медузите"

При полицейска акция във Варна с название "Медузите" са задържани председателят на общинския съвет и лидер на БСП във Варна Борислав Гуцанов, бизнесменът Даниел Славов - по прякор Дънката, шефът на общинска фирма "Градски транспорт" - Пенчо Пенчев и главната счетоводителка на фирмата Яна Кръстева.

Обвинението е за източване на общинския бюджет, чрез сделки за закупуване на автобуси. От компанията, както и от кабинета на Гуцанов е иззета документация.

Окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров съобщи, че и четиримата задържани във връзка с операция "Медузите" във Варна са с мярка за неотклонение за 72 часа. Претърсват се домовете и офисите им и се изземат веществени доказателства. По случая има и пети заподозрян, който се издирва, каза още окръжния прокурор.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов потвърди пред БНР за провежданата операция в крайморския град. Той категорично отрече да има политическа репресия при задържането на Гоцанов и посочи мотивите за действията на полицията.

"Доказателствата са според мен достатъчни, за да може да имаме положителната санкция от Окръжна прокуратура за стартирането на операция „Медузите” и оттам нататък прокуратурата ще е тази, която ще прецизира всичко, което ще бъде събрано и като допълнителни доказателства при обиските, които в момента текат по работните офиси, в домашните адреси. Но имаме и достатъчно информация, която е свързана и с насрещни проверки, които са извършени с нашите европейски партньори в Европа, и смятам, че доказателствата са сериозни," обясни министърът.

Повече за интервюто с Цветан Цветанов по "Хоризонт"

Ако подобни неща са правени, това е ставало в много тесен кръг. Така заместник председателят на Общинския съвет във Варна и член на транспортната комисия в общината Веселин Марешки коментира сделките за закупуване на автобусите, станали причина за операция „Медузите” в морската столица.

"Такива сделки обикновено са обвити с такава тайнственост, че голяма част от общинските съветници нямат представа въобще за какво става въпрос. Това са трима-четирима човека само," посочи Марешки.

Съпругата на Гуцанов контролира един от влиятелните вестници в града "Народно дело". Според агенция БГНЕС председателят на общинския съвет е близък на кмета Кирил Йорданов, както и с фирмите, които се грижат за чистота и за пътищата в града.

Според лидера на БСП Сергей Станишев операция "Медузите " е проведена не случайно в деня, в който Народното събрание обсъжда предсрочното прекратяване на правомощията на президента.

Станишев не коментира дали партията подкрепя варненския си лидер Борислав Гуцанов, нито дали ще поиска оставката му, ако обвиненията срещу него се докажат. Лидерът на БСП заяви, че ако има достатъчно доказателства за извършено престъпление, съда е този, който може да се произнесе за виновност, а не министър.

В становище до медиите от БСП във Варна изразяват възмущение от начина, по който е извършен арестът на Гуцанов. От партията посочват, че безрезервно подкрепят Гуцанов и категорично застават зад него. Същевременно, от ВМРО в морския град настояват за сериозно разследване на всички групи съветници в Общинския съвет. Изнесените факти ясно показват, че злоупотреби в Общинския съвет има и настоящото разследване е само малка част от тях, твърдят от ВМРО Варна.

По публикацията работи: Даниела Стойнова - кор. на БНР във Варна

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени