Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГС решава дали да пусне от ареста Алексей Петров

Въпреки настояването на прокуратурата СГС не засекрети делото за промяна на мярката за неотклонение на Алексей Петров. На заседанието присъстват и журналисти.

Именно заради секретните томове съдът отсрочи с два часа началото на заседанието. Съдия Велислава Иванова обаче обясни, че не всичко, събрано със СРС носи информация с гриф „Държавна тайна”. Заради обществения интерес, тя определи вместо едностранчиво, избирателно отразяване на процеса. Да бъдат оставени всички журналисти в залата, за да могат те да предадат на обществото онова, което се случва. Самата тя обясни, че откритото дело дава възможност и на съда да действа с пълна прозрачност.

Новината от днес е, че от вчера Алексей Петров вече е обвинен за разпространение на класифицирана информация. Срещу него са приложени и записи от килиите на седмината задържани от началото на операция „Октопод” и няколкото дни, в които те съвместно бяха в ареста. Разговорите им, които защитата нарече „цинични бръщолевения” са записани на електронен носител и дешифрирани.

Жалко за похарчените пари за това, коментира в съда Ина Лилчева. Иван Драшков и Атанас Атанасов са потвърдили при разпитите си вчера, че Алексей Петров е бил офицер под прикритие. С него е имало „санкциониран оперативен контакт”. Това, пък, е казал Николай Начев, бивш служител в НСС и един от задържаните за 24 часа в операция „Октопод”. Алексей Петров се придвижва до съдебната зала с патерици. Той продължава да твърди, че доказателства срещу него няма и да обвинява Цветан Цветанов в организирането на активно мероприятие срещу него.

Последните работни дни бившият съветник в ДАНС прекара в канцеларията на Съдебната палата, където се запознаваше със събраните доказателства, с които прокуратурата аргументира тезата си, че от 1997 до 2010 година той е ръководил въоръжена организирана престъпна група. Близки до Петров твърдят, че след като на 19 март защитата му е внесла искането за промяната на мярката за неотклонение, разследващите са се активизирали в събирането на нови доказателства срещу бившата барета. 

Само Алексей Петров и Марчело Джотолов от т.нар. Група на Октоподите бяха оставени за постоянно в ареста с решение на Софийския апелативен съд от 19 февруари. Останалите петима задържани в рамките на едноименната полицейска операция от тогава са на свобода срещу подписка или парични гаранции.

След решението на апелативните съдии вътрешният министър обяви, че Октоподът е достигнал и съдебната система. Преди дни Цветан Цветанов насочи вниманието към днешното заседание със загадъчното изказване, че на него ще стане ясно, че висш магистрат е свързан с групата на Алексей Петров.

Алексей Петров категорично отрече да е изнасял класифицирана информация, включително и доклада, заради който беше свален имунитета на бившия премиер Сергей Станишев. Вменяват ми неща, които не са верни, каза Петров пред журналисти.

Както си спомняме, а и припомня Алексей Петров, той даде показания в прокуратурата по случая „Станишев”. Тогава е обяснил как точно е получил секретния доклад. Не пожела да го каже пред журналисти. Дал го обаче на Бойко Борисов тогава, защото на него пишело, че е адресиран до премиера.

Петров твърди, че е бил арестуван месец след своя среща с вътрешния министър Цветан Цветанов, на която двамата били единни, че ДАНС и МВР са били използвани за политически цели. Тогава Алексей Петров казал своето становище, че не може „партията да стои над държавата”. Днешната ДАНС обаче била политически инструмент, според коментара на бившия таен сътрудник.

Той определи като активно мероприятие случая с шефа на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов. В него той виждал опит чрез скандал да се влияе върху съда. Алексей Петров обяви, че може да обясни всеки свой контакт, дори с магистрати, защото контактите му били легални и по служба. И беше категоричен: 50 дни след ареста ми, като в „На местопрестъплението”, срещу мен няма нито едно доказателство. Така ли е, ще реши по-късно СГС, но сега във връзка само с искането му да бъде пуснат от ареста.

 

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна