Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще прибягват до ядрено оръжие само при "изключителни обстоятелства"

Съединените щати ще прибягват до употребата на ядрено оръжие само при "изключителни обстоятелства", се казва в представената днес нова стратегия на Белия дом в областта на ядреното въоръжение.

Искаме да подчертаем, че ще обмисляме възможността от употреба на ядрени оръжия само при изключителни обстоятелства, в защита на нашата страна или на нашите партньори и съюзници, се казва в изявлението на американското министерство на отбраната.

Ядреният тероризъм, а не държавите, разполагащи с атомно оръжие, са най-голямата заплаха за сигурността в света, подчертават от Пентагона. В текста се изразява и тревога от липсата на прозрачност по отношение на атомната програма на Китай.

Китай разполага с много по-малки запаси от атомно оръжие, в сравнение с тези на Русия и Съединените щати. Но липсата на прозрачност относно атомната програма на страната, нейният ход и обхват, както и доктрината, от която тя се ръководи, повдигат редица въпроси относно стратегическите намерения на Китай, се подчертава в документа.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени