Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилени мерки за сигурност в Прага преди посещението на Обама и Медведев

Прага усилено се подготвя за посрещането на американския президент Барак Обама и на руския му колега Дмитрий Медведев. На 8 април - в "Испанската зала" на Президентството, ще бъде подписан новият договор за съкръщаване на стратегическите и нападателни въоръжения. Президентът Обама ще има работна вечеря с лидерите на 11 страни от Централна и Източна Европа. Между тях ще бъде и българският премиер Бойко Борисов. В чешката столица вече пристигнаха лимузината на президента Медведев и хеликоптера на Обама, а днес се очакват кадилака и специалната линейка на американския президент.

Руският президент Дмитрий Медведев ще се вози по време на визитата в своя свръхмодерен мерцедес. Автомобилът може да се движи със 100 км/ч. Има противопожарна система, а циркулацията на въздуха е сигурна защита при химическа атака, твърдят експертите.

Обама ще има възможност да се придвижва с хеликоптера си в случай на проблеми или заплаха за живота му. Днес на чешкото летище се очаква да кацнат "първият" кадилак и специалната линейка, в която винаги има банки с кръв за американския президент.

Пръв в Прага обаче ще пристигне руският президент Медведев – още в сряда вечерта. Часове преди церемонията на 8 април ще пристигне и Обама. Повече от 1500 чешки полицаи, специални части, самолети "Грипен" и експерти на армията в различни области ще се грижат за сигурността в четвъртък. Вечерта американският президент ще има работна вечеря с лидерите на 11 страни от ЦИЕ – с представителите на домакините Чехия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария и Хърватия.

Под специално наблюдение са хотелите и резиденциите на Русия и САЩ в чешката столица.

До този момент все още не са обявени детайлите от програмите на двамата световни лидери по време на визитата им в Прага.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна