Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва си запазва правото да излезе от новия договор за ядрените арсенали

Русия може да излезе от новия договор за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия, ако САЩ продължават да развиват своята система за противоракетна отбрана и тя се превърне в заплаха за баланса на силите. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров по повод предстоящото в Прага на 8 април подписване на руско-американския договор за намаляване на стратегическите оръжия.

Според руския външен министър, всички елементи в договора, който предстои да бъде подписан в Прага, изцяло отчитат баланса на стратегическите интереси на двете страни и се базират на паритетна основа. Документът съдържа конкретни параметри за съкращаване както на ядрените, така и на обикновените стратегически оръжия.

По думите на Сергей Лавров, заплаха за договора обаче могат да бъдат американските планове за противоракетна отбрана: "Руската федерация ще има право да излезе от договора, ако количественото и качествено нарастване на потенциала на американската противоракетна отбрана започне да оказва съществено влияние върху ефективността на руските стратегически ядрени сили", посочи руският външен министър.

Сергей Лавров за пореден път изрази отрицателното отношение на Москва към американските намерения за евентуално разполагане на противоракетни системи в Румъния и България, но посочи че на този етап тези планове не представляват пряка заплаха за руския стратегически потенциал. По думите на Лавров, новият договор за стратегическите оръжия напълно отговаря на националните интереси на Русия и затова не очаква проблеми при неговата ратификация.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени