Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борис Велчев: "Роман Василев сбърка и трябва да бъде наказан"

Снимка: Архив

Оценката ми за поведението на Роман Василев е силно отрицателна и аз му го казах още същия ден, заяви главният прокурор Борис Велчев по повод репликите на заместник-градския прокурор Василв при задържането на бившия министър на отбраната Николай Цонев. "Аз мисля, че той сбърка и трябва да бъде наказан. Друг е въпросът, че аз няма по никакъв начин да приема цялата кариера на един прокурор, цялата му професионална биография да бъде поставена в зависимост от една реплика. Във всеки случай това, което аз смятам, е, че и  Висшият съдебен съвет (ВСС), и Инспекторатът имат да си вършат работа. Също така зная огромното натоварване, на което е подложен Роман Василев, огромната работа, която той върши като заместник-градски прокурор ... Не става дума за него, става дума за всеки градски прокурор, чиято кариера няма да бъде поставена на карта само и единствено заради една изпусната реплика", каза Велчев.

Членовете на ВСС отстраниха временно от длъжност съдията от Софийски градски съд (СГС) Петър Сантиров, който бе арестуван заедно с Цонев, предаде репортерът Даниел Инков. На заседанието на съвета бе решено и да бъде образувано дисциплинарно производство срещу Роман Василев, заяви съдия Петър Стоянов, член на съвета. Образувано е дисциплинарно производство и срещу съдията от Варненския районен съд Стоян Попов, който е имал един изходящ и един входящ разговор с Красимир Димитров - Красьо Черния, добави той. "Това, което докладва дисциплинарният състав, е, че той не си спомня тези разговори", посочи Стоянов.

Очаква ли се да има обвинение срещу бившите министри Пламен Орешарски и Асен Гагаузов, за какви законодателни промени ще настоява ВСС, кои магистрати от дисциплинарния състав, определен да води производството срещу Роман Василев, са си направили отводи и защо можете да чуете в репортажа на Даниел Инков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени