Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно е облекчаване на правилата за усвояване на еврофондовете

Правилата за усвояване на еврофондовете може да бъдат облекчени от края на юни. Това ще стане, ако предложенията бъдат одобрени от Европейския съюз на идната му сесия, съобщи евродепутатът от ПЕС Евгени Кирилов. България няма да загуби и ще може да ползва непохарчените заради забавяне средства за 2007 година.

Освен че се дава отсрочка за усвояването на пари по големи проекти като магистрала „Тракия” например, сред многобройните облекчаващи мерки се наблюдава промяна, свързана със замразяването на фондове при злоупотреби, каквито България изпита през последните години. С новите поправки, ако самата държава открие нередности, парите няма да й се отнемат, както досега, а след отстраняването на проблема те могат отново да бъдат използвани. При разкрития за измами от ОЛАФ, ЕК или Сметната палата на съюза обаче средствата окончателно се губят.

Евродепутатът Евгени Кирилов, докладчик по темата в Комисията за регионално развитие: "Ако е засечена нередност, просто парите се връщат. Но те се връщат, те си остават в съответната оперативна програма, те остават в България, не отиват в Брюксел. Има наказания и за стари страни-членки, включително и за Великобритания, за Франция, за Гърция. Не е чисто български патент. Разбира се, нашият проблем, нашият мазол е административният капацитет."

ЕП ще гласува резолюцията на 21 април. Ако се приеме, влиза в сила в края на юни. Кирилов очаква подкрепа от по-големите групи, сред които либералите и десните. Все още не е ясно дали българските власти ще се възползват от административните улеснения, за да се сключат повече проекти до края на годината.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна