Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Табаков: "Музиката на Шьонберг е изключително прекрасна и самобитна"

Снимка: БГНЕС

Това е концерт от нашия цикъл с една по-сериозна музика, една музика, която по-рядко се свири в България или изобщо не се свири, заяви в предаванета "12+3" главният диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио Емил Табаков по повод предстоящия концерт на оркестъра на 16 април в зала "България". "Например композиорът Арнолд Шьонберг е много малко познат в България и по-голямата част от хората го познават като основателя, изобретателя на додекафонизма в музиката, което създава един страх в обикновения слушател на музика. Но преди да изобрети тази система за композиране той е един късен романтик и неговата музика е една изключително прекрасна музика, много самобитна, музика, която си е само негова, независимо, че в същото време са творили други големи композитори като Рихард Щраус, Малер", каза Табаков.

Той има известни притеснения, че хората в България обичат да отидат и да слушат нещо, което им е познато. "Нашата публика се страхува от изненадите, от експериментите, въпреки че много неща има, прекрасни, които в България не са изпълнявани. И понеже нашата публика, бих казал изобщо България е малко по-назад в това отношение, по отношение на музикалното си развитие, така че ние много по-късно се налага да слушаме произведения, които в чужбина са звучали преди 100 години, да кажем. Така че ние трябва да догонваме,това е обяснимо и известният страх на нашата публика от непознати произведения, не защото са лоши, а защото не знаят какво представляват тези произведения. И нашата задача, на професионалистите-музиканти, е точно да представим на тази публика най-доброто в музикалната история", добави той.

Какво включва сезонът на Симфоничния оркестър на БНР, как се справя оркестърът, откъде идва интересът на Емил Табаков към Густав Малер и как е избрал солистката за произведението на Шьонберг можете да чуете в звуковия файл с интервюто с диригента на Симфоничния оркестър на БНР.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна