Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експерти ще обучават персонала на затворите

Експерти от неправителствени организации ще обучават персонала на затворите как да се отнася към лишените от свобода. Инициативата е част от проект за промяна в поведението на затворници, които са извършили насилие на полова основа.

През 2009 година Българският център за джендър изследвания и Асоциация "Деметра" организират терапевтични курсове в затворите в София, Бургас и Сливен. Екип от психолози организира лишените от свобода в групи за разговор. Резултатите: при 40% от лишените от свобода се регистрира промяна в нагласите. Често те са дълбоко вкоренени, казва психологът Павлина Петкова.

Че другите са лоши, че те са жертви, че единствен начин да справиш с живота е, ако ти също станеш насилник. Насилието често започва в семейството. По един начин обаче насилват бащите и по съвсем друг – майките. Мъжете правят физическото и икономическото насилие. Майките по-често прилагат емоционално и психологично насилие.

Пет от седемте жени в Сливенския затвор, взели участие в програмата, са извършили убийство, което кара специалистите да смятат, че жените, извършили насилие, в повечето случаи са били жертва на същото в миналото си.

Като крайна форма на тяхното протестно поведение самите те са извършили акт на насилие. Обяснява Диана Видева от Асоциация "Деметра".
По публикацията работи: Андрей Борисов - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени