Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вацлав Клаус: Еврото ще оцелее, но цената за това ще бъде висока

Еврото ще оцелее, но цената за това ще бъде висока. Тя ще бъде платена, както от гражданите на държавите в еврозоната, така и от другите, които не се разплащат у дома с евро. Това прогнозира известният с евроскептицизма си чешик президент Вацлав Клаус в публикация в изданието "Ekonom". Тази висока цена дългосрочно ще намали икономическия ръст и ще се увеличават финансовите трансфери към проблемните държави, предупреждава още Клаус.

Еврозоната като институция няма да претърпи крах, защото в проекта за еврото е инвестиран много политически капитал. Въпреки това, той няма да донесе очаквания ефект. Еврото се представя като безспорен проект с икономически принос и ползи, за ускоряване на икономическия ръст, за по-ниска инфлация и като защита срещу външни рискове. "Нищо такова, както се вижда, не се случи", коментира президентът Клаус.

Увеличила се е, според него, разликата между темповете на икономическия ръст между европейските държави и другите центрове на света като САЩ, Китай и другите в Югоизточна Азия.

Чехия не е направила грешка като все още не е влязла в еврозоната, смята чешкият президент Вацлав Клаус. Подобни позиции застъпват и други експерти и политици.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени