Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите, работодателите и правителството отново не се разбраха за болничните и отпуските

Синдикатите, работодателите и правителството отново не се разбраха за новата схема на болничните и натрупаните стари отпуски. 

Подкомисията по правни въпроси към тристранния съвет ще заседава отново утре по казуса с натрупаните стари отпуски. Бизнесът, правителството и синдикатите продължават преговорите и по новата схема за плащане на болничните.

Социалните партньори не се разбраха за новата схема, по която ще се плащат първите три дни от болничните. Предложението на правителството е те да се поемат от работодателя, но на 50%, а не на 80%. БСК по принцип приема предложението, но при две условия – да има регистър на болничните и друг регистър за техния размер, обясни председателят на БСК Божидар Данев.

Приемаме предложението, тъй като разбираме, че това е също антикризисна мярка, предложението на НОИ. Това е натоварване за работодателя, но ние смятаме, че всеки трябва да поеме част от негативите на кризата.

Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов каза, че синдикатите не са съгласни, защото така ще губи само работникът и пресметна:

Което обаче прави по-малко от предишното предложение, що касае работникът. Две по 80 са едно и шест, а три по 0,5 са едно и пет. Получава една разлика от 7% загуба за работника отнесено към цялото му възнаграждение.

Консенсус има по-скоро за ползването на натрупаните стари отпуски. Съгласие има, че срокът трябва да се удължи до края на 2011 г., каза Манолов.

Съгласихме се всички, че това не може да стане до края на тази година, тяхното използване по един или друг начин. Очевидно е, че срокът трябва да бъде удължен. Очертаващата се възможност е поне още една година да бъде предоставена като възможност.

Председателят на БСК Божидар Данев обаче смята, че трябва да се намали размерът на отпуските в администрацията.

В момента в някои институции са 60 дни, което е безсмислено, те забравят за какво работят.
По публикацията работи: Цветелина Стоянова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени