Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Иванов: "Топлофикация София" е потребител на една трета от газа в България"

Снимка: БГНЕС

Нямаме разминаване в тезите с министър Трайчо Трайков, заяви в предаването "Преди всички" председателят на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов във връзка с проблема за прехвърлянето на собствеността на "Топлофикация София" от държавата на общината без или с натрупаните дългове. "Става въпрос за това да се потърси законова възможност, такава, каквато наистина е нормална и в съответствие с нормативната уредба, която да позволи държавата да подпомогне града, покривайки тези дългове, които са в резултат на енергийната зависимост на "Топлофикация" от цената на газа. Трябва да се има предвид, разбира се, и това, че "Топлофикация София" е потребител на около една трета от газа в България, което също би могло да се очаква, че може да бъде предмет на някакви разговори, свързани с преференциални цени за това дружество", каза Иванов.

Той се съгласи с аргумента на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, че общината трябва да покрие отпуснатите от бюджета 240 млн. лв., за да няма санкции от Европейския съюз за неправомерна държавна помощ. "Когато говорихме за възможността този дълг да остане на държавата, пак повтарям, ние говорихме  това да се случи без санкции от страна на Брюксел за страната и ако се намери законова възможност. Разбира се, този въпрос е в ръцете на експертите на господин Трайков и ако - тъй като ние още не сме провели окончателните разговори - ако това е тяхното заключение, ние безспорно ще се съобразим с него", посочи председателят на СОС. Той добави, че представеният от дружеството план за използване на битовите отпадъци на София за производството на топлоенергия е още една причина то да бъде върнато на общината.

Как Столична община ще се справи със задълженията на "Топлофикация София", ако дружеството й бъде върнато, какво сатва с апликационната форма на завода за боклука и има ли проблеми в ръководството на градската организация на ГЕРБ можете да чуете в звуковия файл с интервюто с Андрей Иванов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна