Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите между ЕС, МВФ и Гърция напредват бързо

Преговорите между ЕС, МВФ и Гърция за отпускане на финансова помощ на Атина "напредват бързо"съобщи говорителят на Европейската комисия Амадеу Алтафай: "Европейската комисия напредва бързо и стабилно заедно с Европейската централна банка, Международния валутен фонд и гръцките власти по договорянето на гръцката програма за помощ. Комисията очаква тяхната работа да бъде финализирана в следващите дни."

Европейските лидери имат принципно споразумение за отпускане на 45 милиарда евро на Атина за първата година от тригодишната програма за помощ. Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой съобщи, че свиква извънредна среща на върха на 10 май, на която трябва да бъде взето окончателното решение за задействане механизма за финансиране на Гърция.

От своя страна председателят на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу заяви, че членовете на ЕС и ЕЦБ са "твърдо решени да гарантират стабилността" на еврозоната. Барозу, който участва в срещата на върха между ЕС и Япония в Токио, каза още, че не се разглежда варианта за преструктуриране на гръцкия дефицит.



По публикацията работи: EBS
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна