Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Капон: "Отдавна не се делим на леви и десни тротоари"

Снимка: БГНЕС

Мисля, че най-после е важно да видим някакви мерки, защото само се говори за мерки и, общо взето, правителството се люшка от едната крайност в другата, заяви в предаването "Нещо повече" Мария Капон, председател на Единната народна партия, по повод на поредното обсъждане на Националния съвет за тристранно сътрудничество и приетите антикризисни мерки. "Спомняте си, че в Израел падаше ДДС, след това се качваше ДДС, а с днешна дата сме свидетели, че министър-председателят и финансовият министър за пореден път говорят на различни езици. Днес между другото премиерът заяви, че следващата седмица ще стане ясно дали ще се вдига ДДС, което, преведено от управленски на човешки език, означава: "Другата седмица със сигурност ще Ви кажем, че вдигаме ДДС, сега просто Ви подготвяме, за да приемете новината по-леко, но още не сме решили с колко да го вдигнем", каза Капон. Тя припомни, че от няколко месеца е предупреждавала, че мерките, предлагани от правителството, са импотентни и ще се наложи да стигнат до мярка като вдигането на ДДС. "Подобен извод, между другото, направи и Синята коалиция вчера, а днес вече имаме и ясна дата кога ще научим размера. Предстои да го разберем ... другата седмица", добави председателят на Единната народна партия. Капон цитира министърът на финансите Симеон Дянков, който каза, че през април ще видим някои сигнали, че икономиката излиза от кризата. "Няма никаква логика ако настоящият месец излизаме от кризата, както казва Дянков, да се вдига ДДС или да се вземат тези антикризисни мерки, които днес се правят. Очевидно пак не са се разбрали кой какво да говори", посочи тя. Според нея от втората част на изказването на министър Дянков за балансиран бюджет през април и евентуално компенсиране на дефицита от първото тримесечие, което би предполагало една добра година, се вижда, че превръщането на думите "балансиран бюджет" в държавна свръхцел е изкуствено упражнение, което не носи нищо на икономиката - нито на пазара, нито на пазара на труда, нито на домакинствата - а представлява скромна възможност да се демонстрира някакво дисциплинарно-бюджетно поведение пред европейските ни партньори. "Всичко това се случва въпреки опита да бъде подведен "Евростат" и да му се представи 0,7% бюджетен дефицит", категорична бе Мария Капон.

Според нея няма никакво значение кой как критикува правителството. "Отдавана вече не се делим на леви тротоари и десни тротоари. Това, което е важно, е, че България трябва да има национален интерес и този национален интерес в момента се нарича оживление на икономиката, така че наистина да има перспектива за страната след кризата. Ние не виждаме никакъв шанс заради колабиралата икономика за излизане от кризата ... Може да изглежда логично някой да играе на доброто и лошото ченге, по-страшното е, че животът го живеем всички ние. Няма място за игри, когато става въпрос за живота на хората. Политиката наистина не е място за игри. И тъй като се оправдаваха през последните месеци как от чекмеджетата изведнъж изскачат анекси към договорите за над 2 млрд., сключени от предишното правителство, които, видите ли, сега са били открити, никой не изпитва топли чувства към Тройната коалиция. Но и никой не разбра защо не бяха показани на обществото или поне на парламента и кои и какви са тези договори. Сега сред виновните за неуспехите на г-н Борисов освен БСП и президента днес се наредиха и синдикатите, с които той обсъждаше 60-те си антикризисни мерки. Изведнъж те се оказват, че нищо не са правили за 20 години, също както лекарите не предотвратиха "Цанков камък" според него и също както майките с количките, които 20 години не са протестирали, и също както и земеделските производители, които се оказаха лъжци. Новината днес не е, че нарича БСП "мошеници", а че до тях нарежда и колегите от Синята коалиция. Аз не знам дали нямаше време Дянков да им се извини за своето изявление миналата седмица, но сега очевидно ще се наложи да го прави и премиерът Борисов. Въпреки, че трудно може да се хване разликата в отношението му към хората на Иван Костов и аз тук искам да Ви припомня: той първо го нарече "родител на модела "Софиянски", после беше ограбил България, след това наричаше го Гарганел и хората му - смърфове, после се оказа, че са сестрински партии и партньори в рамките на ЕНП, а днес се оказва, че са мошеници", категорична бе Мария Капон.

Според нея всяко управление има много ласкатели. "Царедворците изядоха главата на царя и това трябва да го кажем наистина на висок глас. Добре е всеки един, който се качи на стълбицата горе и който управлява с действията си живота на хората - защото с всяко действие правителството променя или влошава живота на хората в случая - да се вслушва в критиките дори на своите опоненти. И тук ще повторя онова, което казваше президентът Саркози: "Искам да работя с най-добрите. Най-добрите не са само сред моите". Добре е президентът Борисов да се вслушва в критиките, защото вслушвайки се в тях може би ще намери по-добрите решения, отколкото тези, които от сутрин до вечер му обясняват колко той е прав и как те ще се правят със ситуацията", посочи тя.

Капон добави, че няма нормален човек, който да не е стискал палци на Бойко Борисов и правителството, така че да се справят. "Защото с изборите, с вота, който беше даден от българските граждани на миналите избори през 2009 г., му беше дадено много високо доверие. Доверие за това да промени България и в същото време бяха наказани партиите от тройната коалиция. Изключително ясен е този вот, ясен е и за тези, които симпатизират на левицата дори, тези, които имат традиционен вот в либерали или в социалисти. Те също знаеха, че има нужда от промяна и че имаше кражби, и че имаше нарушения, и че не можаха да се справят до голяма степен с евроинтеграцията. И затова кабинетът "Борисов" тръгна с летящ старт. Летящ старт затова, че един човек е приел да управлява страната и да иска наистина да прояви политическа воля да носи отговорността. Днес обаче Вие виждате, че на всяка алтернатива или критика, която се дава, всички биват слагани от другата страна на тротоара. Вижте, аз нямам нищо против да стоя на една страна заедно с президента Първанов, със синдикатите, със Синята коалиция и с всички, които не искаме страната да бъде докарана наистина до пълна бедност. Защото това, което предстои на България, ще го кажа на висок глас, е споразумение с Международния валутен фонд (МВФ). След като покачат ДДС-то, след няколко месеца ще се окаже, че колабиралата икономика няма излизане и тогава ние ще сме свидетели на девалвация, т. е. освобождаване на курса на лева към еврото", категорична бе тя и посочи, че всички доходи и всички депозити трябва да бъдат в евро, а всички кредити трябва да бъдат в левове.

Накъде води страната българското правителство, желае ли Мария Капон политическата й прогноза да бъде опровергана и иска ли тя парченце от властовата баница можете да чуете в звуковия файл с интервюто с председателя на Единната народна партия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна