Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данък добавена стойност ще бъде увеличен

Сигурно е, че данък добавена стойност ще бъде увеличен. Премиерът Бойко Борисов заяви тази сутрин пред Българската национална телевизия, че това ще бъде временна мярка.

Ние ще вдигнем ДДС. С колко изчисляват в момента. И на базата на това, повтарям временна мярка, в момента, когато сработят, догодина или месец, след месец тези мерки, за които говорим, ние ще започнем обратно да го връщаме.

От своя страна министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков обясни, че повишаването на данък добавен стойност не е мярка, която стумулира икономиката.

Това е мярка, която се взема, когато всички останали са изчерпани, защото трябва да се подкрепи бюджетът. Всяко увеличението на данъците, особено на такъв всеобхватен данък като ДДС, е мярка, която не се взема, за да се стимулира икономиката. Винаги действието е точно обратното.

Увеличаването на ДДС ще доведе и до поскъпване на хляба, каза пред "Хоризонт" председателят на асоциацията на хлебопроизводителите Георги Попов. Според него по-голяма поскъпване може да се очаква няколко месеца след увеличението на данъка.

Това е мярка, която се взема, когато всички останали са изчерпани, защото трябва да се подкрепи бюджетът. Всяко увеличението на данъците, особено на такъв всеобхватен данък като ДДС, е мярка, която не се взема, за да се стимулира икономиката. Винаги действието е точно обратното.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България смятат, че увеличаването на ДДС ще доведе до нарастване на сектора на сивата икономика. Според нейния председател Васил Велев това е крайна мярка и все още има начин да се избегне. Позицията беше изразена при откриването на Национален център по ограничаване и превенция на неформалната икономика. 

По думите на Васил Велев при повишението на данъка повечето хора ще се изкушат да укриват оборотите си. Увеличението на ДДС е много крайна мярка, коментира Велев и добави, че според бизнеса основната антикризисна мярка е свиването на публичните разходи.

В реалния сектор възнагражденията са намалели с една трета. Продажбите някъде са намалели с една втора. Нормално е публичният сектор да сподели, че ако не може, ние, като работодатели, да сме принудени да платим с 30-40 процента по-малко възнаграждение, а в същото време в бюджетната сфера да се запазят възнагражденията, а пък пенсиите да се увеличат.

Според Велев дори и да има увеличение на ДДС, това няма да доведе до желания резултат.

Ако данъкът е 20 процента и стане 25, и ако по-рано сте събирали 100 лева, няма да съберете 125, а ще съберете, примерно, 110, защото ще се ограничи потреблението и защото ще избягат в сивия сектор и тези, които са го плащали до момента.

В момента делът на сивата икономика е една трета, отнесен към БВП.

... т. е., 33 процента при БВП от порядъка на 65 милиарда, сметката е проста. Т. е., ако работим всички по правилата, в бюджета ще имат с 10 милиарда лева повече всяка година.

Икономисти смятат, че планираното увеличаване на ДДС цели да докара приходи в неефективните системи, вместо да ги реформира. От групата "Индъстри Уоч" предупредиха, че всяко увеличение на данъчната тежест има изкривяващ ефект върху потребителите и върху производството в икономиката.

В действителност ще се отнемат доходи именно от непроизводствените групи, коментира икономистът Красен Станчев.

Повишаването на ДДС ще бъде обсъдено в понеделник от тристранния съвет. На заседанието се очаква да присъства и премиерът Бойко Борисов.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!