Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата стават все по-жестоки в проявите си на насилие

Децата стават все по-жестоки в проявите си на насилие. Това сочи изследване на Научно изследователски институт по криминология на МВР. Всяка седмица в Образователната комисия към парламента постъпват жалби на деца, жертви на насилие, информира председателят на комисията Огнян Стоичков.

Всички органи, които са компетентни, те действат при пълен разнобой. Те не се познават помежду си. Не знаят какъв документ да съставят. Когато става въпрос за дете, трябва да се действа като пожарна. На минутата, на секундата, защото всеки час и ден пропуснат, просто е фатален за детската психика.

В отговор министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов припомни, че от седмица е свикана работна група, която да предложи нов Закон за детето и семейството.

Аз мисля, че е много важно да има конкретна отговорност от една институция, която да има ангажимент по закрилата на детето, а не 10, както са в момента и се размиват отговорностите. Нека да оставим колегите да поработят и да преценят кое е най-доброто.

По наша инициатива всичките тези 10 институции ги събрахме и подписахме едно национално споразумение, което беше подписано от всичките министри, за да може в крайна сметка да има ясен механизъм надолу по места. Да се реагира много бързо при такива казуси.
По публикацията работи: Евелина Стоянова - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!