Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волфган Шойбле: Кредитите, които Атина ще получи, са и в интерес на Германия

Размерът на средствата, от които се нуждае Гърция все още не уточнен, съобщи германският министър на финансите Волфганг Шойбле в интервю за германската телевизия АРД. Кредитите, които Атина ще получи са и в интерес на Германия, защото така се запазва стабилността на Еврозоната, смята Шойбле.

Средствата, които Гърция ще получи представляват нови кредити, за които ще гарантира германското правителство. Тези пари ще се връщат и аз се надявам, че това няма да струва нищо на германските данъкоплатци. Така финансовият министър Волфганг Шойбле защити необходимостта от нови кредити за Атина. Той посочи още, че запазването на платежоспособността на Гърция ще спре ефектът на доминото, който може да се разпростре и върху други държави и други валути. Размерът на нужните средства все още не е ясен. Той се уточнява в преговори между Европейската централна банка, Международния валутен фонд, Европейската комисия и гръцкото правителство.

Министърът на икономиката на Германия Райнер Брюдерле смята, че на Гърция ще са необходими нови 135 милиарда евро кредити през следващите три години. Според германски депутати Германия ще трябва да гарантира заеми в размер на 25 милиарда евро за Атина.

По публикацията работи: Александър Велев - кор. на БНР в Берлин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени