Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Заместник земеделският министър Преслав Борисов е уволнен вчера, пише "24 часа". Подозрението е за конфликт на интереси, лобистки промени в закона за земята и искане на комисионни по европроекти, отбелязва изданието, като посочва, че от министерството са заявили, че Борисов е подал оставка по семейни причини.

"Аграрен заместник-министър даде оставка заради донос", коментира "Труд". Според информация на вестника чрез писмен сигнал, изпратен в агроведомството, Борисов е бил набеден, че баща му и брат му, които са известни едри бизнесмени в Добруджа, щели да се възползват от обявяване на търгове, за да купуват земя от държавния поземлен фонд на ниски цени, което щяло да породи конфликт на интереси.

Обявеното повишаване на ДДС е поредният пример за хаотичната икономическа политика на управляващите, пише вестник "Сега". До вчера финансовият министър Симеон Дянков твърдеше, че няма да има увеличение, че икономиката вече излиза от кризата и дори че кабинетът ще свали данъка с 4% до края на мандата си, отбелязва "Сега".

Министрите нямат единна позиция за увеличаването на ДДС, пише по темата вестник "Пари". Премиерът обясни необходимостта от вдигането на данъка с неубедителни аргументи. Различно от неговото мнение изрази и министърът на икономиката Трайчо Трайков, според когото увеличаването на данъци никога не е добра идея.

Според източници от "Дондуков" 1 целта е непопулярната мярка да се гласува бързо в парламента и да се приложи, ако може, още от 1 юни, пише "Дневник". Според анализатори увеличението е "заместител на реформите в неефективните системи".

Безплатното хапче ще струва 1 лев и 20 стотинки - това е такса "Рецепта", която ще плащат болните на аптеките, за да си получат лекарствата от държавата; звучи като виц, но е горчива истина, пише "Стандарт". Предложението е на заместник-шефката на Здравната каса Албена Златарева и цели спестяване на средствата, които сега касата плаща за рецептите. Пред "Новинар" Златарева е заявила, че идеята се подкрепя от почти всички пациентски организации.

Предложение за извънреден конгрес, който да се проведе през юли, ще направят днес социалистите на заседание на висшия партиен съвет, пише "Монитор". Източници на вестника от "Позитано" 20 са съобщили, че единствената точка от дневния ред щяла да бъде избор на нов председател на червените.

Хората с доходи над 1 млн. лв. намаляха три пъти, пише вестник "Класа", като се позовава на данни на Националната агенция за приходите. За 2009 г. доходи с такъв размер са декларирали 28 българи, докато миналата година броят им е бил 87 души, съобщават данъчните.

"ГЕРБ прекроява СЕМ", пише "Дума". Според депутата от Коалиция за България Антон Кутев обсъдените промени в Закона за радио и телевизия целят всички членове на съвета да бъдат освободени с изключение на Георги Лозанов, като повечето няма да имат право да повторят последователно два мандата. От левицата подозират, че редуцирането на състава има връзка с конкурса за избор на нов директор на БНР.

По публикацията работи: Димитър Пенков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна