Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на световния печат

"Страсбург води диалог със София за македонското малцинство", пише македонският "Утрински весник" в кореспонденция от Страсбург.

След представянето на годишния доклад на комисаря за правата на човека на Съвета на Европа Томас Хамарберг пред Парламентарното събрание на организацията е било обещано, че ще продължи диалогът с гръцките и с българските власти за зачитането на правата на македонското малцинство в тези страни.

"Не е важно името, важен е народът", под това заглавие "Шпиц" публикува интервю с министър Божидар Димитров. В интервюто Божидар Димитров отговаря на въпроси, свързани с македонско-българските отношения - българското гражданство за македонски граждани, обвиненията на някои граждани от Македония към Димитров, че "бил сръбски шпионин", процедурата за получаване на българско гражданство, проблемът с регистрацията на ОМО "Илинден"- ПИРИН, както и въпроса за признаването от страна на България на македонския народ и македонския език.

Британският премиер Гордън Браун не успя да засили подкрепата на избирателите за своята партия въпреки енергичното си представяне на последния предизборен дебат, коментира британският „Гардиън”. Браун на няколко пъти напада лидера на консерваторите Дейвид Камерън. Агресивният му тон обаче не притесни Камерън и той беше посочен като победител в края на дебата.

Браун не успя да нанесе удар срещу съперниците си въпреки критиките, че икономическите програми на Дейвид Камерън и лидера на либералните демократи Ник Клег не могат да се справят с икономическото възстановяване на Великобритания, коментира „Таймс".

„Изведнъж политиците ни извадиха милиарди евро за Гърция, страна която в продължение на десетилетия е живяла със средства над нейните възможности. Тя измами, за да влезе в еврозоната, както и излъга останалата част от Европа”, пише германското издание „Билд” в гневна статия, която отразява настроението на германците пред нарастващите нужди на Гърция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна