Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американските власти притискат "BP" да овладее нефтения разлив в Мексиканския залив

Нефтеният разлив в Мексиканския залив е на път да се превърне в една от най-големите екологични катастрофи в американската история. Властите в Съединените щати засилиха натиска върху компанията "Бритиш петролиум" - собственик на потъналата нефтена платформа, която причини петното, да овладее бедствието.

Американският министър на вътрешните работи Джанет Наполитано призова компанията да действа бързо и да отдели повече ресурси в борбата за ограничаване на петроленото петно: "Вече е ясно, че след няколкото неуспешни опита да се запуши източника на разлива, е време "Би Пи" да удвоят силите си, тъй като нефтеното петно се приближава към брега. Федерални координатори надзирават усилията на "Би Пи", но ние също сме тук, за да се уверим, че ресурсите се използват разумно и целесъобразно за намаляване последствията за околната среда."

Количество равно на 5 000 барела петрол на ден се излива в океана, след като нефтената платфора "Дийпуотър хърайзън" избухна и потъна миналата седмица. Щатите Мисисипи, Алабама, Флорида и Луизиана вече обявиха бедствено положение. Лошите атмосферни условия обаче затрудняват овладяването на петното, което вероятно ще достигне бреговете на Луизиана по-късно днес.

Президентът Барак Обама обяви, че компанията носи цялата отговорност за овладяването на разлива и разноските по операцията: "Би Пи" е единственият отговорен, според закона, за покриване разходите по операциите за почистване. Но ние сме готови да поемем нашата отговорност и да помогнем на всички засегнати от бедствието."

Междувременно близо до Морган сити в Луизиана потъна още една нефтена платформа, докато била транспортирана към склад за скраб. Платформата имала резервоар за 20 хиляди галона гориво, но при потъването горивото било не повече от 200 галона. Като предпазна мярка бреговата охрана е разположила плаващ бараж.

По публикацията работи: ББС/Евронюз/Лилия Димитрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна